Orange Eagle Nieuws

Op deze pagina vindt u artikelen die door de medewerkers van Orange Eagle geschreven zijn. Dit kunnen interessante ontwikkelingen zijn voor uw branche, maar het kunnen ook leuke anekdotes zijn over een recente gebeurtenis. Houd deze pagina dus in de gaten om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen.

« Terug naar overzicht

Wat maakt het verschil tussen een leuke en een geweldige video?

04-12-2020

Het is het jaar 2000. De eerste mobiele telefoon met camera komt op de markt: de Sharp J-SH04. Een telefoon met een 0,11 megapixel CMOS sensor. Het is daarmee het begin van een tijdperk van mobiele telefoons met een camera.

Tegenwoordig is de camera op een mobiele telefoon echter van een andere kwaliteit dan in 2000. Veel mensen gebruiken geen videocamera of fotocamera meer, behalve de camera op de mobiele telefoon. Het internet staat dan ook vol met video’s die gemaakt zijn met mobiele telefoons. En laten we eerlijk zijn, de kwaliteit is vaak helemaal niet zo beroerd. Sterker nog: voor een leek valt het soms niet eens op of een video met een mobiele telefoon gemaakt is of met een professionele camera. Ook de markt van camera’s innoveert in sneltreinvaart. Een goede camera wordt daarmee steeds betaalbaarder. Daarnaast wordt software steeds toegankelijker en heb je jouw beelden in een handomdraai verwerkt tot één geheel. Een hobbyist is dan ook al snel in staat om een leuke video te maken. Wat is dan nog de toegevoegde waarde van die dure professionele apparatuur, software en vakmensen als de hobbyist dit ook kan?

De belangrijkste vraag die we moeten stellen: zijn we appels met appels aan het vergelijken? Zou je het verschil zien tussen exact dezelfde video die gemaakt is door een hobbyist met een telefooncamera en gratis videosoftware; en een video die gemaakt is door een professional met een professionele camera en Adobe Premiere Pro en After Effects? Het is aannemelijk dat de laatste vraag met ‘ja’ beantwoord kan worden. Professionele vakmensen in combinatie met professionele apparatuur en software, hebben veel meer mogelijkheden om de doelen te behalen en de doelgroep te bereiken. Er zijn heel veel details die je niet kunt bereiken met een camera op je telefoon en de gratis videoapp die je gedownload hebt. Het wil niet zeggen dat een schilder met alleen zijn vingers en één kleur verf geen mooi schilderij kan maken, maar met een kwast en een palet aan kleuren heeft hij meer mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan prachtige, filmische beelden met een kleine scherptediepte (een beeld waar het onderwerp scherp is en de achtergrond wazig: ook wel bokeh genoemd). Denk ook aan heldere opnames wanneer er weinig of juist heel veel licht is. Goede resultaten kun je dan alleen bereiken met de juiste apparatuur en de juiste kennis.

Iedere video is uiteindelijk een uniek product dat ontstaan is uit een bepaalde behoefte met een doel en voor een doelgroep. Een instructievideo vraagt bijvoorbeeld om een totaal andere aanpak dan een promotievideo. Er worden dus hele leuke en mooie video’s geproduceerd met beperkte middelen, maar andersom worden er ook matige video’s geproduceerd waar een schat aan middelen beschikbaar was. Een video is uiteindelijk geslaagd als het zijn doel bereikt. Dit wil dus niet zeggen dat je met beperkte middelen geen goede video kunt maken, maar de kans van slagen is met de juiste mix van mens en middelen nu eenmaal groter.

In de kern kunnen we stellen dat geslaagde video’s een aantal kenmerken hebben:

  • Ze zijn op een bepaalde manier uniek in hun soort.
  • Ze zijn gemaakt door creatievelingen die weten wat zij kunnen bereiken met de middelen die zij tot hun beschikking hebben.
  • Ze behalen de doelen die bepaald zijn.
  • Ze bereiken de doelgroep waarvoor ze gemaakt zijn.

In een wereld waar video met de dag belangrijker wordt, kunnen we daarom met een gerust hart stellen dat kennis van zaken en de juiste middelen nog steeds het onderscheid kunnen maken tussen een leuke en een geweldige video. Wellicht kunnen we zelfs stellen dat het daarom juist steeds belangrijker wordt om je zo te onderscheiden. De wereld blijft immers innoveren en de lat wordt steeds hoger gelegd. Daarom zijn we er bij Orange Eagle op gericht om jouw bedrijf zich te laten onderscheiden met professionele video’s, die aansluiten op de hoogste standaarden. Dit doen wij met creatieve vakmensen die gebruikmaken van hoogwaardige apparatuur, software en die kennis hebben van de laatste videotechnieken.

In een reeks van video’s behandelen we diverse onderwerpen en technieken. Deze kunnen het verschil maken voor het succes van jouw video en kunnen wij toepassen om jouw doelen en doelgroep te bereiken! Volg ons op één van onze nieuwe kanalen om op de hoogte te blijven en leg contact met ons voor de mogelijkheden voor jouw video.